Tiesitkö, että heitämme pois 1/3 kaikesta ostamastamme ruoasta? Mitä jos voisit muuttaa hävikin herkuiksi?
Onko ruokajätettä vältettävissä?
Ruokajätteen kaksi pääasiallista aiheuttajaa ovat pääsääntöisesti kuivuminen ja lakastuminen . Nämä johtavat tuotteiden ulkonäön ja rakenteen muutokseen. Jätteemme voidaan jakaa kolmeen luokkaan: vältettävissä olevat, välttämättömät ja mahdollisesti vältettävissä olevat.
60% jätteestä on vältettävissä - ruokia, jotka olisi voinut syödä, jos niitä olisi säilytetty paremmin.
19% on välttämättömiä - esimerkiksi teepussit ja kanan luut.
Reseptit ruokajätteen vähentämiseksi
20% luokitellaan mahdollisesti vältettäviksi. Siihen sisältyy täällä näkemäsi ruoka, perunankuoret, parsakaalinvarret ja kasvisten lehtijätökset.
Nämä voidaan syödä ja nauttia, jos ne on valmistettu oikein. Näin voit muuttaa hävikin herkuksi:
Käytännöllinen opas - parhaat olosuhteet erityyppisille ruokille
- Järjestä pilaantuvat ruoat jääkaapin takaa etupuolelle niin että tuotteet joita on ensin käytettävä, ovat näkyvinä.
- Kääri esineet, joilla on voimakkaita hajuja tai korkea kosteuspitoisuus.
- Säilytä hedelmiä ja vihanneksia raikkaammissa laatikoissa, joissa laatikoihin kiertämään jäänyt kosteus auttaa säilyttämään ruoan laadun pidempään. Suurin osa hedelmistä ja vihanneksista tulisi varastoida alhaisessa lämpötilassa ja korkeassa kosteudessa.
- Kääri raaka liha ja siipikarja huolellisesti, jotta vuotoja ja muiden elintarvikkeiden tai pintojen saastumista ei tapahdu. Kaikki yli kahden päivän ajan pidettävät lihat olisi pakastettava.
- Voi ja juusto: nämä tulisi laittaa erityisiin ilmatiiviisiin astioihin tai kääriä alumiinifolioon tai polyeteenipusseihin jotta ne olisivat ilman kanssa tekemisissä niin vähän kuin mahdollista.