Tiedämme, että ruoka-aineiden säilytys jääkaapissa voi ajoittain olla haastavaa. Tästä syystä olemme keränneet vinkkejä siitä, kuinka pitää raaka-aineet tuoreena pidempään.
Parsa
On tärkeää välttää parsan kuivuminen. Parsat voidaan säilyttää pitämällä ne kuminauhalla nipussa. Suosittelemme leikkaamaan noin 2,5 cm parsan juuresta. Ne säilyvät pidempään, kun asetat ne pystyasennossa vesilasiin, jossa on vettä noin 3-5 cm. Voit peittää ne löysästi esimerkiksi muovipussilla, jolloin ne pysyvät tuoreina jopa 7 päivää.
Peruna
Perunat tulee säilyttää viileässä ja mieluiten kosteassa ympäristössä. Voit säilyttää perunat ruskeassa pussissa tai rei'itetyissä muovipussissa. Älä altista perunoita suoralle auringonvalolle tai säilytä perunoita sipulien vieressä.
Avokado
Kylmä pysäyttää avokadojen kypsymisen, joten niitä voidaan pitää ensin keittiön pöydällä. Kun haluttu kypsyysaste on saavutettu, avokadot tulee säilyttää jääkaapissa. Jos haluat nopeuttaa avokadojen kypsymistä, laita ne muovipussiin pöydälle.
Kananmuna
Kananmunat tulee säilyttää alkuperäisessä pakkauksessa, jotta ne säilyvät pidempään. Ne tulisi pitää erillään kosteudesta ja muista epäpuhtauksista. Munat säilyvät parhaiten viileässä ympäristöissä noin 4-20 asteessa, jolloin ne pysyvät tuoreina noin 3-5 viikkoa.
Parsakaali
Parsakaali tulee säilyttää aina suljetussa muovipakkauksessa jääkaapin vihanneslaatikossa. Jos haluat pakastaa tuoreen parsakaalen, pilko ne pienemmiksi ja keitä niitä kiehuvassa vedessä 2-3 minuutin ajan. Jäähdytä parsakaalet heti kylmässä vedessä, valuta ja pakkaa ne ilmatiiviisti. Näin ne kestävät noin 3-6 kuukautta.
Salaatti
Salaatti säilyy parhaiten jääkaapin vihanneslaatikossa ja tämä pätee lähes kaikkiin lehtivihanneksiin. Ennen säilytystä suosittelemme pesemään salaatin, jonka jälkeen salaatti kuivataan ja asetetaan rasiaan säilytykseen.
Vihanneslaatikon tärkeys
Vihannekset ja hedelmät on tärkeää säilyttää jääkaapin vihanneslaatikossa, jolloin saat nauttia niistä pidempään. Tämä pitää vihannekset hyvänä ja tuoreena sekä estää niiden kuivumisen. Säilytys tuorelaatikossa estää myös mahdollisten bakteerien leviämistä.
- Näitä tulisi säilyttää vihanneslaatikossa: salaatti ja muut lehtivihannekset, porkkana, vihreät pavut, parsakaali, sieni
- Näitä ei tulisi säilyttää vihanneslaatikossa (väärän säilytyslämpötilan takia): paprika, tomaatti, kurkku, banaani, eksoottiset hedelmät (mango, ananas), vesimeloni
Vihanneslaatikon oikea kosteustaso on avaintekijä
Tutustu keinohin, millä voit muuttaa vihanneslaatikon kosteustasoa. Korkeampi kosteus on ihanteellinen, kun laatikossa on vähemmän ruokaa, ja taas alhaisempi, kun laatikko on täynnä. On kuitenkin hyvä aina pitää mielessä, että kasvikset pitävät korkeasta kosteudesta.