Höyry salaisena ainesosana
Höyry
Electroluxin höyryuuneilla voit nostaa kokkaamisesi seuraavalle tasolle. Höyrystämällä ruokalajisi voit parantaa niiden makua ja pitää ne mehevinä, ja ruokalajit valmistuvat 20 % nopeammin.
Yrttinen höyrykala (4-6 hengelle)
Ainekset: 1 kg tuoretta lahna- tai ahvenfilettä, 1 sitruuna, ripaus suolaa ja pippuria, oliiviöljyä, 1-2 valkosipulin kynttä siivuttuna, 1 munanvalkuainen, 3 ruokalusikallista suolaamatonta voita, Tuoreita yrttejä, kuten korianteria, sipulia, oreganoa, basilikaa tai persiljaa
Tee näin:
1 Säädä höyryuunisi ’Full Steam’ asetukselle ja aseta lämpötilaksi 75 °C
2 Valele kala öljyllä ja ripottele päälle suolaa sekä pippuria. Laita kala höyrystysastiaan.
3 Leikkaa yrtit 5-6 cm kokoisiin paloihin
4 Pese ja siivuta sitruuna ja asettele se valkosipulisiivujen kera kalan päälle
6 Kypsennä toisella tasolla noin 15 minuuttia
7 Valuta kalan liemi pieneen pannuun ja kuumenna se kiehuvaksi. Sammuta keittotason levy, lisää voi ja munanvalkuainen ja sekoita kastike tasaisen kermaiseksi.
8 Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada liemi kypsien kalafileiden päälle.
Höyry salaisena ainesosana
Höyrystäminen on yli 3000 vuotta vanha keksintö ja sitä käytetään ruoanlaitossa ympäri maailman. Ensimmäinen höyrystin on löydetty Yunnanin maakunnasta Kiinassa arkeologisisten kaivausten yhteydessä. Höyrystimet tehtiin alun perin sypressipuusta, mutta nykyään se on korvattu bambulla. Höyrystimistä on tapana rakentaa torni usean ainesosan höyrystämiseksi samanaikaisesti. Kiinalaisessa ruokakulttuurissa höyrystämisestä käytetään monia eri nimiä riippuen siitä, minkälaiseksi ruokaa kypsytetään.
Höyry terveyden edistäjänä
Höyrystämällä ruoassa säilyvät sen luonnollinen koostumus, väri, ravintoarvot ja maku. Myös vesiliukoiset vitamiinit kuten B1 ja C säilyvät. Rasvaakaan ei valmistuksessa tarvitse lisätä, jolloin ruoat pysyvät kevyempinä. Kun kasvisten höyrystämistä verrattiin eräässä tutkimuksessa muihin valmistustapoihin, huomattiin, että parsakaalia höyrystäessä sen flavonoiditasot laskivat vain 11 %. Keittäessä ne laskivat kaksi kolmasosaa ja mikrossa valmistamalla jopa 97 %.
Höyry ruoanlaitossa
Höyrystämiseen löytyy monenlaisia tekniikoita. Ruoan voi esimerkiksi kääriä voipaperiin tai bambun, intianleipäpuun tai keittobanaanipuun lehtiin. Ruoka kypsyy tällöin hieman hitaammin, mutta kypsyy omassa nesteessään, jolloin koostumus ja maku säilyvät. Nykyään kuluttajat voivat hyödyntää ruoanlaitossaan höyryominaisuudella varustettuja SteamPro-uuneja, joiden avulla ruoasta tulee rapeampaa samalla kun höyry säilyttää ruoan luontaisen maun.
Höyryuunin edut
Moderneilla höyryuuneilla kuten Electroluxin SteamProlla voit nostaa kokkaamisesi seuraavalle tasolle. Höyrystämällä ruokalajisi voit parantaa niiden makua ja pitää ne mehevinä. Ruoka kypsyy tasaisesti vähäisemmässä rasvassa ja ravintoaineet, vitamiinit ja mineraalit eivät liukene pois. Ruokalajit valmistuvat 20 % nopeammin. Voit valmistaa pää- ja jälkiruuan samaan aikaan, sillä maut ja hajut eivät sekoitu uunissa toisiinsa. Lisäksi pakastettua ruokaa ei tarvitse sulattaa ennen kypsentämistä.