Uunikana
Rustiikki uunikana
Kana ei aina saa niin paljon huomiota vaikka se on yksi maailman eniten laitetuista ruuista. Joko grillaat, paahdat tai paistat kanaa, on olemassa runsaasti eri tapoja tehdä siitä salainen ainesosasi.
Ainekset (4 hengelle)
250–300 g kanaa, 1 ruukku timjamia, 2 valkosipulinkynttä, 4 maissintähkää, 1 kesäkurpitsa, 8 tankoparsaa, 2 punaista paprikaa, 1 dl oliiviöljyä, ½ dl japanilaista soijakastiketta, suolaa ja pippuria
Tee näin:
Tee kanasta salainen ainesosasi
Kaikille tuttu ja turvallinen kana yllättää terveellisyydellään. Sen lisäksi että se on loistava vähärasvaisen proteiinin lähde, se pursuaa vitamiineja ja mineraaleja. 200 grammaa kanaa sisältää yli puolet päivittäisestä B6-vitamiinin tarpeesta ja yli 40 prosenttia seleenin tarpeesta. Ruoasta hankalasti saatavaa D-vitamiiniakin siinä on lähes 20 prosenttia päivittäisestä tarpeesta.
Valmistaminen
Kana kuuluu sekä ammatti- että kotikokkien suosikkiraaka-aineisiin sen hyvän maun, terveellisyyden ja helppouden vuoksi. Kana kypsyy nopeasti mureaksi ja on maukkainta keitettynä, grillattuna tai höyrytettynä. Älä unohda myöskään nostalgisia pataruokia, viillokkeja ja flunssan parantavaa kanakeittoa. Jotta välttäisit mahdolliset bakteerit, kuumenna lihan sisälämpötila vähintään 75 asteeseen ja puhdista kaikki ruoanlaitossa käyttämäsi välineet huolellisesti.
Maustaminen
Hillityn makuinen kana on parhaimmillaan monipuolisten vihannesten kanssa ja hyvin maustettuna. Jos ehdit suunnitella ruoanvalmistusta, valmista marinadi ja anna kanan mehevöityä seoksessa muutaman tunnin ajan. Myös sitruuna toimii kanan ikiaikaisena makuparina: se korostaa kanan ominaismakua ja mureuttaa sen pintaa happoisuudellaan. Kokeile myös tuoreita yrttejä, kuten salviaa, korianteria, timjamia tai rosmariinia.