Perinteinen omenapiirakka
Perinteinen omenapiirakka
Omenapiirakka on perinteinen jälkiruoka, joka on ihana valmistaa kotona perheen ja ystävien hemmottelua varten. Tarjotaksemme sinulle jotain oikein erityistä, Le Cordon Bleu Master Pâtissiers neuvoo, kuinka koristella tämä perinneherkku erityisen kauniiksi.
Annoksia: 8
Valmistusaika: 45 min
Paistoaika: 40 min
Ainekset
Murotaikina
5dl vehnäjauhoja, 150g voita, 2 pientä kananmunaa, 1g vaniljatahnaa, 0,5 tl suolaa, 1,5 tl sokeria, 1 rkl vettä
Omenakompotti
3 suurta Bramley-omenaa, 0,7dl hienosokeria, 50g voita, 2,5g vaniljatahnaa, 0,25 tl jauhettua kanelia, puolikkaan sitruunan kuori
Kananmunalla voitelu
1 kokonainen kananmuna, 1 kananmunan keltuainen, 2 tl vettä, hyppysellinen suolaa, hyppysellinen sokeria
Kuorrute
0,25 dl hienosokeria
Tee näin
Murotaikina
- Siivilöi jauhot, suola ja sokeri Electroluxin Masterpiece-monitoimikoneeseen.
- Paloittele voi kuutioiksi, ja lisää palat jauhoseokseen. Vatkaa monitoimikoneella kunnes taikina muuttuu murumaiseksi.
- Sekoita kananmuna, vanilja ja vesi erillisessä kulhossa, ja lisää seos monitoimikoneeseen. Vatkaa, kunnes seos on muuttunut taikinamaiseksi.
- Kaada taikina kevyesti jauhoitetulle työtasolle, ja vaivaa se tasaiseksi.
- Kääri taikina muovikelmuun ja viilennä sitä jääkaapissa 20 minuutin ajan.
Piirakan valmistus
- Aseta 20 cm:n kokoinen irtopohjavuoka leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
- Levitä 2/3 taikinasta vuokaan 3 mm:n ohuiseksi levyksi, niin että ylijäänyt osa roikkuu reunojen yli.
- Täytä piirakka keitetyllä ja villennetyllä kompotilla.
- Voitele piirakan reunus munaseoksella.
Piirakan päällys
- Kauli toinen taikinalevy tasaiseksi muodostaaksesi piirakan päällys. Leikkaa levystä 1cm:n levyisiä taikinasuikaleita ja asettele ne piiraan päälle. Voitele suikaleet kananmunalla. Aseta loputa taikinasta kanneksi kompottitäytteen päälle.
- Paina taikinalevyt yhteen reunoilta, ja tee poimutuksia piirakan reunoille sormillasi muodostaaksesi koristeellisen kuvion.
- Leikkaa vuoan yli ulottuvat reunat pois veistä käyttäen.
- Asettele ylijääneestä taikinasta leikattuja koristelehtiä piirakan päälle.
Paistaminen
- Voitele piirakan pinta tasaisesti kananmunaseoksella ja ripottele päälle sokeria. Paista uunissa 175°C asteessa 30-40 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea kaikkialta.
- Kun piirakka on paistunut, ota se ulos uunista ja anna sen jäähtyä 10 minuuttia. Irrota vuoan reunat varovasti pientä veistä apuna käyttäen, ja nosta piirakka pois vuoasta.
Kokin vinkit
Jäikö sinulla taikinaa yli?
Perinteisen näköisen omenapiirakan sijaan voit tehdä koristelehtiä piirakkataikinasta, ja asetella niitä piirakan päälle ja reunoille.
Seuraa Le Cordon Bleu -mestarikokin ohjeita:
Levitä loppu taikina 2mm:n paksuiseksi levyksi, ja leikkaa siitä lehtiä taikinapyörällä tai aaltokuvioisella leikkurilla. Paina lehtiin kuvio lehtimuottia tai pientä veistä apuna käyttäen. Asettele lehdet lomittain piirakan reunan ympäri.
Viinisuositus
Tämän perinteisen omenapiirakan kanssa Le Cordon Bleu suosittelee makeita viinejä, kuten esimerkiksi italialaista Recioto di Soavea, tai Moscatelia Espanjasta tai Portugalista. Nämä viinit eivät ole liian hapokkaita, joten ne sopivat täydellisesti voimakkaamman makuisten Bramley-omenoiden kanssa. Makea viini, happamat omenat ja omenakompotin mausteet täydentävät loistavasti toisiaan.
Muita Le Cordon Bleun reseptejä
Katso lisää reseptejä
Löydät kaikki reseptimme täältä. Opi valmistamaan kaikkea hienoista illallisista herkullisiin makupaloihin.