Maa-artisokkakeitto
Maa-artisokkakeitto
Pähkinäinen ja hienovarainen maa-artisokkakeitto tarjoiltuna tattien kanssa toimii kontrastina keittoa koristavalle rapealle parmeesanikorpulle.
Annoksia: 4
Valmistusaika: 1h 15 minuuttia
Kokonaisaika: 2h 30 minuuttia
Ainekset
Maa-artisokkakeitto
40gr voita, 500gr maa-artisokkaa, 1 salottisipuli, 2 valkosipulin kynttä, 100gr purjoa, 1,25dl valkoviiniä, 1,5 litraa vettä, 1,5dl kuohukermaa, suolaa ja pippuria
Pannulla paistetut tatit
4 koknaista tattia, 20gr voita
Parmesaaniristikko
100gr lehtitaikinaa, 50gr parmesaania, 1 kananmuna
Koristelu
10gr viinisuolaheinää
Tee näin
Maa-artisokkakeitton valmistelu
- Kuori, pese ja paloittele maa-artisokat pieniksi kuutioiksi
- Kuori ja hienonna salottisipuli
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet
- Pese ja hienonna purjo
Keiton keittäminen
- Sulata voi keskilämmöllä paistinpannussa
- Kuullota hienonnettu salottisipuli, valkosipuli ja purjo kunnes ne ovat läpikuultavia
- Lisää maa-artisokka pannulle ja the Jerusalem artichoke ja anna paistua noin 10 minuuttia
- Kaada sekaan valkoviini ja anna nesteen haihtua 50%
- Lisää vesi ja keitä ainakin 1h 30 minuuttia alhaisella lämmöllä
Lisukkeiden valmistus: tatit
- Esilämmitä uuni 180:een asteeseen
- Puhdista ja halkaise sienet
- Tee veitsellä siksakki-kuvio jokaisen sienenpuolikkaan leikatulle puolelle
- Aseta sivuun odottamaan
Lisukkeiden valmistus: parmesaaniristikko
- Sekoita kananmunan joukkoon hyppysellinen suolaa ja pippuria
- Raasta parmesaani hienoksi
- Kauli lehtitaikina 3mm:n paksuiseksi, sivele kananmunalla ja viilennä jääkaapissa – toista prosessi kaksi kertaa
- Leikkaa taikinalevy salmiakkikuvioidulla nauhaleikkurilla
- Levita raastettu parmesaani taikinalevyn päälle ja laita jääkaappiin odottamaan
Lisukkeiden valmistus
- Paista lehtitaikina uunissa 10 minuuttia, kunnes se on kullanruskea
- Sulata voi ja aseta tatit leikkauspinta alaspäin matalareunaiselle paistinpannulle
- Paista keskilämmöllä kunnes sienet ovat kullanruskeita
Keiton viimeistely
- Kun keitto on valmis, hienonna Explore 7 -tehosekoittimella, kunnes keiton voi valuttaa siivilän läpi
- Kiehauta keitto ja lisää kerma
- Keitä, kunnes koostumus on kermainen
- Mausta suolalla ja pippurilla ja aseta sivuun odottamaan
Tarjoilu
Maa-artisokkakeitto - Jaa keitto mittakannun avulla keittolautasille
Parmesaaniristikko - Leikkaa lehtitaikinalevystä suorakulmion muotoisia paloja, ja asettele ne keittolautasten päälle niin että pala yltää reunasta reunaan
Paistetut tatit - Aseta kaksi puolikasta tattia parmesaaniristikon päälle
Viinisuolaheinä - Koristele lopuksi lisukkeet viinisuolaheinällä
Kokin vinkit
Ranskalainen ammattikokki neuvoo: kuinka leikata sipulit kuutioiksi?
Le Cordon Bleu -mestarikokki suosittelee käyttämään sipulin kuutioimiseen tekniikkaa nimeltä ciseller.
Kuori ja puolita sipuli, ja leikkaa siihen sitten pystysuuntaisia lovia. Tämän jälkeen sipuliin leikataan vaakasuuntaisia lovia alhaalta ylöspäin tai ylhäältä alaspäin. Älä leikkaa kokonaan sipulin läpi kumpiakaan lovia leikatessa.
Leikkaa lopuksi sipuli vielä 90 asteen kulmassa. Tässä vaiheessa sipuli leikkaantuu kuutionmuotoisiin paloihin.
Valksosipulin sisuksen poistaminen
Valkosipulin sisus on kartionmuotoinen ja vihertävä osa valkosipulia. Le Cordon Bleu -mestarikokkien mukaan se tekee ruuasta kitkerän makuisen ja hengityksestä pahanhajuisen.
Viinisuositus
Muita Le Cordon Bleun reseptejä
Katso lisää reseptejä
Löydät kaikki reseptimme täältä. Opi valmistamaan kaikkea hienoista illallisista herkullisiin makupaloihin.