Punajuuri
Punajuuri
Punajuuri on yksi kaikkein ravintorikkaimmista kasveista. Se sisältää vitamiineja, antioksidantteja, mangaania ja se on hyvin kuitu- ja foolihappopitoinen.
Punajuuri-carpaccio (4 hengelle)
Ainekset: 3 keskikokoista punajuurta, 3 keskikokoista raitapunajuurta, 6 retiisiä, suolaheinän lehtiä ja kukkia, tuoretta basilikaa, 2 rkl balsamiviinietikkaa, ½ dl tuoreita vadelmia, neitsytoliiviöljyä, merisuolaa, mustapippuria
Tee näin:
Punajuurisipsit (2 pellillistä)
Ainekset: 4 raakaa punajuurta, 3-4 rkl oliiviöljyä, 1 tl merisuolaa, halutessasi mustapippuria
Tee näin:
Lämmitä uuni 160 asteeseen. Pese ja kuivaa punajuuret huolellisesti. Viipaloi punajuuret ohuiksi lastuiksi mandoliinin tai juuresraastimen avulla. Levitä ohuet viipaleet leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja lisää öljy ja mausteet. Paahda sipsejä uunin keskitasolla noin 45–50 minuuttia. Ota sipsit uunista ja anna jäähtyä. Nauti sellaisenaan tai dipin kanssa!
Hyödyllisiä vinkkejä
Terveellinen valinta muodossa missä hyvänsä
Punajuuri on yksi kaikkein ravintorikkaimmista kasveista. Se sisältää vitamiineja, antioksidantteja, mangaania ja se on hyvin kuitu- ja foolihappopitoinen. Tutkimusten mukaan sen syöminen hidastaa dementian etenemistä. Lisäksi lasillinen punajuurimehua päivässä alentaa verenpainetta ja pienentää mahdollisuutta saada halvaus tai sydänkohtaus. Vaikka punajuuri on keitettynäkin terveellistä, keitettäessä osa tärkeistä ravintoaineista liukenee veteen. Tämän takia sitä kannattaa nauttia maltillisesti myös raakana tai juoda mehustettuna.
Kehitysmatka rannikolta lautasille
Punajuuren kantaisä on rantajuurikas, rujo Euroopan, Pohjois-Afrikan ja Välimeren rannikoilla viihtyvä villikasvi. Rantajuurikkaat muistuttavat kapeine juurineen porkkanoita. Tuhansien vuosien jalostuksen myötä on syntynyt punajuuri, joka on isompi ja pehmeämmän makuinen kuin esi-isänsä. Punajuuri on ollut 1500-luvusta lähtien tärkeä ainesosa varsinkin eurooppalaisessa keittiössä. Esimerkiksi borssikeitto syntyi niihin aikoihin.
Tällä juurikaalla on lemmekäs historia
Assyrialaisen, liki kolmetuhatta vuotta vanhan kirjoituksen mukaan punajuuri on yksi Babylonin riippuvissa puutarhoissa kasvaneista ruokakasveista. Punajuuri mainitaan myös kreikkalaisessa mytologiassa. Afroditen sanottiin nauttineen punajuurta, koska se teki hänet entistä viehättävämmäksi. Tässä on jotain perääkin, sillä punajuuressa on reipas määrä tryptofaania, betaiinia ja booria, joilla on suora vaikutus ihmisten sukupuolihormoneihin.
Katso lisää reseptejä
Löydät kaikki reseptimme täältä. Opi valmistamaan kaikkea hienoista illallisista herkullisiin makupaloihin.