Terveellistä ruokaa lapsille – 5 vinkkiä lapsiperheille
Terveellinen ruoka, josta lapset oikeasti pitävät, voi tuntua vaikealta ja aikaa vievältä valmistaa – mutta näin ei tarvitse olla! Terveellinen ruoka ei ole kalliimpaa tai mauttomampaa kuin muut ruoat. Usein päinvastoin! Lasten terveelliseen ruokavalioon panostaminen kannattaa pitkällä aikavälillä. Pyysimme terveysvkasvattaja Mikaela Franssonia listaamaan parhaat vinkit lapsiperheiden keittiöön.
Ravintoterapeutin vinkit– 5 tapaa parantaa lasten ruokailutottumuksia
Pohja terveellisille ruokatottumuksille luodaan jo varhain, kun vanhemmat näyttävät esimerkillään, miltä aamiainen, lounas ja päivällinen voivat näyttää, kertoo terveyskasvattaja Mikaela Fransson, joka ylläpitää lasten terveelliseen ruokavalioon keskittyvää Kostassistenten.se-sivustoa.
Panosta esillepanoon
Kun haluat tehdä terveellisen ruoan houkuttelevaksi lapsille, ota käyttöön luovuutesi. Asettele ruoka lautaselle hauskaksi hahmoksi tai erottele kaikki ainesosat erikseen, jotta lapsi voi kokeilla niitä yksitellen. Terveellinen ruoka voi myös olla hauskaa! Lapset eivät aina suostu syämään ruokaa, jota tarjotaan. He tarvitsevat usein hieman houkuttelua ja innostamista ja esillepanon merkitys korostuu.
– Innosta lapsia koko ruoanlaittoprosessin aikana. Voit esimerkiksi ottaa lapset mukaan kauppaan, jutella ruoasta, haistella ja tutkia raaka-aineita jo ennen ruoanlaittoa. Uteliaisuus ruokaa kohtaan kasvaa näin luonnollisena osana arkea, Mikaela Fransson vinkkaa.
Valmistakaa ruokaa yhdessä
Anna lapsen osallistua niin ruoan valmistamiseen kuin ruokaostosten tekemiseenkin. Ota lapsi mukaan kauppaan valitsemaan raaka-aineita ja keittöön kokkaamaan kotona. Kun lapsi pääsee mukaan, hän saattaa innostua kokeilemaan jotain uutta kasvista tai makua, jolle on valmiiksi sekoitetussa salaatissa ennen sanonut ei.
Syökää yhdessä samaa ruokaa
– Moni aikuinen tekee virheen valmistamalla lapsille eri ruokaa kuin itselleen. Lapsille saatetaan esimerkiksi antaa lihapullia, vaikka vanhemmat syövät jotain muuta. Näin lapsille ei synny kiinnostusta uusiin ruokiin. Lapsi oppii vanhempien esimerkistä, Mikaela Fransson toteaa.
Anna lapsen kokeilla rauhassa
Älä pakota lasta maistamaan uusia ruokia – innostuksen uusiin makuihin ja raaka-aineisiin tulisi syntyä itsestään. Pakottaminen voi saada aikaa negatiivisen mielleyhtymän raaka-aineeseen ja vaikuttaa siihen, miltä ruoka lapsesta maistuu. Muista, että eri raaka-aineet voivat maistua lapselle eri tavoin riippuen siitä, missä muodossa ne tarjotaan.
Ole kärsivällinen
Jos lapsi ei uskalla maistaa ensimmäisellä kerralla, kokeile myöhemmin uudelleen. Saattaa kestää jopa 10 kertaa ennen kuin lapsi alkaa pitää jostain uudesta mausta.
– Kokeile myös tarjota raaka-ainetta eri muodoissa: esimerkiksi porkkanan voi tarjota haudutettuna, raastettuna tai höyrytettynä. Älä luovuta, sillä kokeilut saattavat vaatia 10–20 maistelukertaa ennen kuin maku alkaa tuntua tutulta, Mikaela Fransson sanoo.
Höyrykypsennys säilyttää vitamiinit
Yksi vinkki terveellisempään ruokaan on valmistaa ruoka höyryttämällä keittämisen sijaan. Kun valmistat ruokaa käyttämällä uunin höyrytoiminta varmistat, että suuri osa raaka-aineiden ravintoaineista säilyy, sillä ne eivät liukene keitinveteen. Höyryuunin etuna on myös se, että kypsennys on usein nopeampaa, ja monet ruoat valmistuvat melkein itsestään uunissa – saat koko perheelle maistuvia aterioita helposti.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Höyry – Näin valmistat terveellistä ja herkullista ruokaa höyryuunilla
Tutustu Electroluxin valikoimaan
-
-
-
Vinkkejä ja inspiraatiota
Lue lisää inspiroivia artikkeleita, joissa kerromme lisää vinkkejä arkeen ja kodinhoitoon.