Mikä on Sous vide ja mitä sillä tehdään?
Sous vide -ruoanlaitto tarkoittaa, että raaka-aineet suljetaan vakuumipussiin ja kypsennetään matalassa lämpötilassa vesihauteessa täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
Haluaisitko kokata kuin ravintoloiden huippukokit mutta oman keittiön rauhassa? Sous vide -tekniikka voi olla sinulle täydellinen valinta! Tällä menetelmällä saat jokaisen ruokalajin maistumaan ammattilaisen valmistamalta. Mutta miten Sous vide oikeastaan toimii? Kerromme ja autamme sinut alkuun!
Täydellisen ruoan salaisuus – tutustu Sous vide -menetelmään
Sous vide on ranskaa ja tarkoittaa kirjaimellisesti ”tyhjiössä” – sillä tarkoitetaan ruoanlaittoprosessia, jossa ainekset suljetaan ilmatiiviiseen pussiin ja kypsennetään höyryllä tai vesihauteessa. Huippukokit ovat käyttäneet tätä menetelmää vuosikymmeniä, ja se on laadukkaan ravintolaruoan salaisuus – ja nyt voit käyttää sitä myös kotona.
Sous vide liitetään usein lihan kypsentämiseen, mutta voit valmistaa sillä myös äyriäisiä, kanaa ja muita lintuja, vihanneksia ja perunoita. Menetelmällä voi myös keittää täydellisesti valmistettuja kananmunia, joissa valkuainen on kiinteä ja keltuainen löysä. Säätämällä lämpötilaa ja kypsennysaikaa tarkasti saat täydellisen lopputuloksen joka kertaa ruokaa valmistaessasi.
Miksi käyttää Sous vide -menetelmää?
Sous vide -menetelmän suurin etu on, että se estää ruokaa kypsymästä liian kypsäksi. Saat mehukkaan ja murean kalan tai paistin. Sous vide -ruoanlaitossa raaka-aineet suljetaan vakuumipussiin ja kypsennetään sitten vesihauteessa tasaisessa lämpötilassa.
Ruoka valmistuu vakuumipussissa
Sous vide -ruoanlaiton salaisuus on hyvä vakuumitiivistys. Kun raaka-aineet tyhjiöpakataan pussiin, ruoan maut, aromit, ravinteet ja kosteus pysyvät tallessa pussissa. Näin varmistut ammattimaisesta lopputuloksesta joka kerta.
Näin pääset alkuun Sous vide -ruoanvalmistuksessa:
- Tarvitset:
- Sous vide -kypsennin tai höyryuuni Sous vide -toiminnolla tai induktiotaso johdottomalla paistomittarilla
- Tyhjiöpakkauslaite tai suljettava pakastinpussi joka kestää kuumennuksen
- Suuri kattila (jos käytät kypsennintä tai induktiotasoa)
- Paistinpannu, jonka avulla saat lopuksi kauniin paistopinnan ruokiin - Tyhjiöpakkaa raaka-aineet
Laita raaka-aineet vakuumipussiin yhdessä öljyn, mausteiden ja yrttien kanssa. Valitse tarpeeksi suuri pussi, johon raaka-aineet mahtuvat, ja varmista, että pussi on suljettu tiiviisti. - Laita pussi vesihauteeseen tai höyryuuniin
Valitse haluttu lämpötila Sous vide -kypsentimestä tai höyryuunista. Aseta suljettu vakuumipussi veteen tai uuniin. Kypsennysaika riippuu raaka-aineesta, määristä ja tavoitellusta lämpötilasta. - Paista nopeasti saadaksesi kauniin paistopinnan
Kun ruoka on kypsynyt, ota se pois vakuumipussista ja käytä se nopeasti paistinpannussa tai grillissä. Näin saat siihen kauniin rapean pinnan samalla, kun sisus säilyy Sous vide -menetelmän ansiosta mehukkaana.
Näin laitat ruokaa Sous vide -menetelmällä höyryuunissa
Höyryuuni ja Sous vide -menetelmä ovat yhdessä taianomainen yhdistelmä – ja yksinkertainen tapa luoda ravintolatasoisia aterioita kotona.
Näin Sous vide -ohjelma toimii
Täytä vain höyryuunin vesisäiliö samalla tavalla kuin käyttäisit höyrytoimintoa. Sous vide -toiminnon avulla voit valmistaa lihaa, kalaa, äyriäisiä, vihanneksia tai hedelmiä matalassa lämpötilassa. Kypsennyksen jälkeen ruoka yleensä ruskistetaan nopeasti pannulla kauniin pinnan saamiseksi.
Täydellinen lopputulos – joka kerta
Sous vide -menetelmän avulla on lähes mahdotonta ylikypsentää raaka-aineita. Tyhjiöpakattavat pussit ja höyry varmistavat, että kypsennettävän ruoan lämpötila pysyy tasaisena, eikä ruoka kuivu – vaikka valmistaisit sen täysin kypsäksi!
Sous vide -ruoanlaittoa induktiotasolla
Entä jos sinulla ei ole sous vide -kypsennintä? Ei ongelmaa! Electroluxin induktiotasojen johdottomat paistolämpömittarit huolehtivat tarkasta lämpötilasta ruoanlaiton aikana. Voit , valmistaa sous vide -menetelmällä ruokia kattilassa induktiotasolla ilman ylimääräisiä laitteita. Johdoton paistolämpömittari valvoo lämpötilaa ja kommunikoi induktiotasin kanssa. Voit huoletta keskittyä muihin asioihin ilman pelkoa ylikypsentämisestä.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Höyry – Näin valmistat terveellistä ja herkullista ruokaa höyryuunilla
Tutustu Electroluxin valikoimaan
-
Tyhjiöpakkauslaitteet
Koe herkullisia makuelämyksiä marinoimalla ruokaa vakuumipussissa ja valmistamalla se Sous vide -tekniikalla.
-
-
Vinkkejä ja inspiraatiota
Lue lisää inspiroivia artikkeleita, joissa kerromme lisää vinkkejä arkeen ja kodinhoitoon.